Destiny 2

Destiny 2 är uppföljaren till Bungies storfavorit Destiny från 2014. Spelet är ett mmorpg i första person av en typ som ofta kallas looter shooter. Denna typ av spel går ut på att döda så många fiender som möjligt och samtidigt samla på sig stora mängder utrustning, nya vapen och annat användbart.

Destiny 2 släpptes hösten 2017 till både konsoler som Xbox one och Playstation 4 samt till PC. Producenten bakom spelet var den här gången Activision som bland annat äger Blizzard som ligger bakom det oerhört populära World of Warcraft. Spelet fick relativt goda recensioner i spelpressen och bland fans även om det fanns kritiska röster som vi kommer tala närmare om längre ned.

Destiny 2 är ett typiskt mmorpg som utspelar sig i en Science fiction-miljö där människorna kämpar för att överleva. Faktum är att de sista spillrorna av mänskligheten trängts ihop i några få städer och nu kämpar mot total utrotning. Spelet börjar ungefär ett år efter Destiny där mänskligheten hotas ännu en gång. Den här gången är det ett helt nytt hot som dykt upp. Spelet börjar med att Cabal-styrkor anfaller den sista staden och väktarnas torn. Väktarna måste nu kämpa mot en ny fiende som dessutom har förmågan att suga åt sig Ljuset, källan till Väktarnas krafter. Historien liknar den som låg bakom föregångaren om än med en lite annorlunda twist den här gången.

Spelupplevelse

Spelet är en first person shooter så du som spelar ser världen genom din karaktärs ögon. Detta innebär också att du kan skapa den karaktär som du önskar. Destinys 2’s character creation påminner mycket om föregångaren och innebär därmed inga överraskningar för spelare som redan är fans av serien. Den är dessutom mycket intuitiv vilket underlättar för helt nya spelare. Du börjar att välja en av tre klasser; Warlock, Hunter eller Titan. Detta val påverkar spelstil och karaktärens förmågor. Efter detta kan du välja vilken ras som karaktären ska ha. Dessa är vanlig människa, Awoken (som är människornas ättlingar) eller Exo som är mekaniska människor. Rasen påverkar inte spelet eller några förmågor utan enbart spelarkaraktärens utseende.

Berättelse och kampanjer

Destiny har fått en del kritik för sin bristande bakgrundshistoria men detta är någonting som åtgärdats i Destiny 2. Historien har blivit djupare även om kritiker fortfarande klagar på vissa lösa trådar som aldrig utforskas närmare. Spelet kommer dock att få flera nya expansioner och förmodligen kommer de lösa trådarna att så småningom vävas in i berättelsen efter hand som den utvecklar sig. Spelare kan välja att spela PVE, vilket är spelare mot datoranimerade fiender, eller PVP, vilket är spelare mot spelare. Det ger god variation framförallt eftersom spelarna kan välja efter att utforska Destiny 2’s spännande omgivningar på egen hand, eller pröva sin skicklighet mot andra spelare.

Kritik

Även om recensionerna för Destiny 2 i stort varit positiva har det förstås funnits vissa kritiska röster. Dessa har till viss del handlat om den omfattande marknad av mikrotransaktioner som vävts in i spelet och som i många fall kräver att spelaren, förutom att ha betalat för spelet och expansioner, betalar ytterligare pengar för att få tillgång till bättre utrustning och möjlighet att uppgradera den utrustning de redan har. Modifikationer, som i Destiny var gratis och kunde användas obegränsat, kunde nu bara användas en enda gång och kostade dessutom pengar. Detta, och bristen på innehåll i spelet vid lanseringen, upprörde spelarna vilket i sin tur ledde till att spelet inte fick en så god start som önskat.

Sammanfattning

Efter ett antal mycket kostsamma reklamkampanjer lanserades Destiny 2 under hösten 2017. Och möttes, till största delen, av goda recensioner både från pressen och från spelarna. Sedan lanseringen har spelet dessutom fått en expansion som enligt kritikerna inneburit stora förbättringar både vad gäller bakgrundshistorien och själva spelet i stort. Destiny 2 fick dessutom utmärkelsen”Bästa PC-spel” under E3 2017 både i Destructors “Game of the year awards” och IGN’s “Best of 2017 award”. Spelets vidare utveckling, och eventuella uppföljare, är fortfarande höjt i dunkel eftersom Bungie nu slagit sig loss från Activision. Ryktet går redan och förmodligen kommer mer att avslöjas under 2019 så håll ögonen öppna!

One Reply to “Destiny 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *