Doom

Doom är ett spel som re-bootar den klassiska Doom-serien, utvecklat av id Software. Spelet släpptes den 13 maj 2016, och är för närvarande tillgängligt på PC, PS4 och Xbox One, samt Nintendo Switch. Du axlar i spelet rollen som en rymdsoldat som slår tillbaka de invaderande demoniska styrkor från helvetet som släppts lösa av Union Aerospace Corporation, på den i framtiden koloniserade planeten Mars.

Spelet präglas av ett blixtsnabbt tempo med öppna miljöer, och ligger därmed närmare de första två spelen i serien än Doom 3:s långsammare överlevnadsskräck. Spelet erbjuder också miljöer som går att förstöra, uppgraderingar och särskilda avrättningar av fiender, kallade “glory kills”. Spelet innehåller ett multiplayer-läge och en funktion för att designa nivåer. Det tillkännagavs som Doom 4 2008, men genomgick en lång utvecklingsprocess innan den nya titeln avslöjades 2014.

Handling – En helvetesinvasion på Mars

I en forskningsanläggning på Mars som ägs av Union Aerospace Corporation, placerar forskaren Samuel Hayden sitt medvetande i en androids kropp efter att hans egen förstörts av hjärncancer. Forskare vid UAC-anläggningen har samtidigt försökt att kanalisera energi från helvetet, en alternativ dimension bebodd av demoner, för att lösa jordens energikris. De gör detta med hjälp av Argent-tornet, som tillåter resor till och från helvetet.

Anläggningen har nu invaderats av demoner efter att en av UAC:s forskare, Olivia Pierce, slutit en pakt med dem och öppnat en portal till helvetet. I desperation släpper Samuel Hayden ut krigaren Doom Slayer från sin sarkofag, för att stoppa den demoniska invasionen och stänga portalen. Doom Slayer, som du kontrollerar, kämpar sig igenom den invaderade anläggningen och gör flera utflykter till helvetet på vägen.

Multiplayer med stor variation

Dooms multiplayer-läge innehåller flera olika varianter, till exempel Team Deathmatch och dess variation “Soul Harvest”, liksom Freeze Tag, Warpath, Domination och “Clan Arena”. Du kan som spelare också få tag på en Demon Rune, en power-up som gör att du förvandlas till och slåss som en demon. Det finns fyra demoner i spelet, som alla har olika förmågor: Revenant, Baron of Hell, Mancubus och Prowler.

När du spelar multiplayer tjänar du poäng efter varje match. Efter att ha samlat tillräckligt med poäng kan du gå upp en nivå, och ny utrustning, nya skins, vapen och power-ups blir då tillgängliga. Både din karaktär och dina vapen kan anpassas genom att använda nya skins och färger. Dessutom kan du få tag på “hack modules” medan du spelar, vilka är speciella förmågor som bara kan användas en gång.

Soundtrack utöver det vanliga

En av spelets mest uppskattade komponenter är dess heavy metal-inspirerade soundtrack. Musiken till Doom komponerades av Mick Gordon, med ytterligare bidrag från Richard Devine. Gordon avsedde att behandla spelets ursprungliga musik med “yttersta respekt”, men att samtidigt utföra en modernisering av det. Studion ville dock i början undvika gitarrer, och fruktade att det skulle vara svårt att ta den planerade heavy metal-musiken på allvar.

Gordons ursprungliga koncept utgick från idén om att energin från Argent-tornet skadade mänskliga apparater. För att spegla detta i musik matade han grundläggande vågformer – sinusvågor och vitt brus – genom ett komplext system av effekter som förvrängning och kompression. Gordon började sedan gradvis lägga till mer och mer gitarrelement, vilket så småningom resulterade i färdig musik. Ljudspåren innehåller många hemligheter: till exempel bilder av pentagram och numret 666 inbäddade i ljudet.

SnapMap – skapa dina egna nivåer

Doom innehåller ett läge där du kan designa dina egna nivåer – SnapMap. I SnapMap kan du skapa nivåer för olika lägen: för en spelare, kooperativa eller för multiplayer. När du bygger en nivå, växlar spelet till en vy uppifrån. Du kan sedan placera rum och korridorer för att bilda en komplett spelplan. Om du inte vill gå in i detaljer, har spelet en AI-funktion som automatiskt genererar fiender.

Vapen – både gamla och framtida

Vapnen i Doom är avsedda att vara en blandning av futuristiska och konventionella alternativ. Det finns cirka 27 vapen att få tag på. Dessutom finns ett modifierings-system som tillåter dig att ge de flesta vapen alternativa funktioner. Dessa funktioner kan låsas upp genom att hitta vissa samlarobjekt, och kan förbättras ytterligare med uppgraderingspoäng. När alla bonusar har låsts upp, blir en avslutande uppgradering tillgänglig efter att en särskild utmaning klarats av.

One Reply to “Doom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *