Half-Life 2

Det var 1998 som Valve Corporation släppte det första Half-Life spelet. I början riktade det sig endast till dator men senare blev det även tillgängligt till Playstation 2. Spelet blev snabbt hyllat av både kritiker och spelare. Valve Corporation började utveckla en uppföljare nästan direkt efter första spelet släpptes. Det dröjde fram till november 2004 men uppföljaren lanserades då med namnet Half-Life 2.

Half-Life 2 spelas i förstahandsperspektiv, precis som första spelet. I spelet får du möta samma huvudfigur som i första Half-Life, Gordon Freeman en fysiker som måste leda mänskligheten och göra uppror. Tvåan i spelserien har fått många positiva omdömen och har vunnit över 30 Game of the Year-utmärkelser. Spelet har dessutom ett par fristående expantionspaket som du kan roa dig med om du spelat ut originalet.

Spelets handling

Half-Life 2 börjar med att Gordon Freeman vaknar upp ur en stasis som han befunnit sig i sedan allt som hände i Half-Life. Gordon blir placerad på ett tåg på väg mot staden City 17 och när han stiger av tåget blir han tagen på förhör. Där träffar han på en gammal kollega som hjälper honom att ta sig till ett laboratorium. I labbet befinner sig Alyx Vance.

Han får där reda på att de är med i motståndsrörelsen och bestämmer sig för att hjälpa till. De gör sitt yttersta för att hjälpa människorna att ta sig ur staden och fly till Black Mesa East, vilket är en bas. Du som spelare ska alltså styra Gordon och se till att han klarar alla uppdrag och lyckas leda människorna, som ser honom som en messiasfigur.

Karaktärer och platser

I spelet får vi möta ett antal karaktärer, det är dock endast några av dessa som är viktiga. Barney Calhoun., Gordons gamla kollega, och Alyx Vance. De är båda med i motståndsrörelsen som Gordon blir en ledarfigur utav. Karaktärerna är bra gjorda och har mer personlighet i jämförelse med första spelet i serien. En annan huvudperson är Dr. Wallace Breen som är spelets antagonist.

Var utspelar sig då handlingen? Den utspelar sig på flera platser, i olika miljöer. Skapandet av platserna är inspirerade av Östeuropa och enligt en av medarbetarna på Valve Corporation började de utvecklingen av spelet med 1800-tals arkitektur som de sedan lade till 1930,- 40- och 70-tals arkitektur på. Mesta delen av spelet utspelar sig i City 17, där Gordon vaknar upp och hjälper motståndsrörelsen.

Perspektiv och bakgrundsmusik

Som spelare får du se allting ur Gordsons perspektiv, han säger dock ingenting under spelomgången och det vi saknar är filmklipp som visar vad som sker på platser när Gordon är frånvarande. Det finns heller inga hopp i handlingen vilket vissa spelare gillar medan andra tycker mindre bra om. En annan sak som vissa gillar och andra inte är slutet, det påminner mycket om första spelet.

Bakgrundsmusiken är skapad av kompositören och senior audio procucer Kelly Bailey som även skapat musiken till spel som Portal och Team Fortress 2. Musiken finns att köpa på CD där det dessutom ingår tre bonusspår. Musiken passar temat och handlingen i spelet utmärkt och höjer spelglädjen. Vi tycker att spel med bra musik är många gånger bättre än spel gör spelupplevelsen till något alldeles extra.

Science fiction-tema med förstapersonsvy

Precis som första spelet Half-Life, spelas Half-Life 2 i förstapersonsperspektiv vilket är vad många spelare tycker bäst om. Du får alltså följa handlingen från huvudrollen Gordon Freemans ögon. Det gör att du verkligen kan leva dig in i handlingen. Detta plus science fiction-temat, som kommer öka din spelglädje. Den spelkänslan kan du helt enkelt inte få när du spelar något som utspelar sig från ett annat perspektiv.

Sammanfattning

Half-Life 2 är ett spännande actionfyllt science fictionspel. Det släpptes 2004 och blev snabbt omtyckt bland spelare och kritiker. Det påminner mycket om första spelet, du får till exempel träffa på samma huvudfigur och spelar i förstapersonsvy. Jämfört med första spelet har uppföljaren självklart bättre grafik och mer detaljer vilket ökar spelglädjen. Förutom huvudspelet finns det även några expansionspaket till dig som vill fortsätta äventyret.

2 Replies to “Half-Life 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *