Fortnite

Vad är Fortnite?

År 2017 kom ett spel att invadera hela den digitala spelmarknaden, nämligen Fortnite. Spelet togs fram av Epic Games och har genren Battle Royale, det vill säga överlevnad. Innan har exempelvis Black Ops varit ett populärt spel på marknaden. Spelmarknaden har generellt varit väldig spritt och inte riktigt något som stuckit ut, men när Fortnite kom så förändrades allt. Spelet medförde inte bara att stora delar av befolkningen satt uppe hela nätter för att spela spelet, utan även att människor började dansa danserna som förekommer på spelet. Exempelvis dansen flossa är något som har kommit från Fortnite. 

Vad handlar spelet om?

Fortnite finns i tre olika spel, men det alla dessa tre har gemensamt är att det gäller att överleva. Upp till fyra personer man kan vara på Fortnite Save The World, där det endast handlar om att överleva. Men det vanligaste spelet inom Fortnite är deras Battle Royale och de är de som spelas av flest personer. Det går ut på att man är en spelare som möter upp till 100 andra spelare på en ö, som man flyger ner till. På ön finns det alltså 100 andra motståndare som är riktiga spelare från andra datorer, som är lika villiga att överleva som du. Till höger på skärmen kan man se en karta där man ser vart det är på ön som man befinner sig, samt vart de andra spelarna är. På de sättet kan man spela strategiskt och gömma sig i början och låta de andra döda varandra innan man själv går in i spelet. Det minskar risken att bli dödad, och under tiden kan man samla på sig utrustning, mat och andra behövliga medel för att vinna. När man slåss i spelet så förlorar man vatten och energi, vilket innebär att man inte kan vinna spelet om man inte fyller på förrådet. 

Vad kostar det?

Just Fortnite släpptes som ett gratisspel. Det roliga med detta spel är att det endast var en första idé för att egentligen bli ett annat spel. Innan utgivaren gick ut med denna information så fick de kritik för att deras spel var snarlikt Player Unknown’s Battle Grounds (PUBG). Fortnite är dock mindre verklighetsbaserad och mer kreativt än vad PUBG är. Men efter att Fortnite slog igenom så stort som det gjorde, vilket dels var för att det var gratis och många kunde ladda ner det, så började de gratis versionerna ta slut. Nu finns det även möjligheter att betta på spelet med riktiga pengar, något som har kommit mer och mer i den digitala spelvärlden. Tidigare har det endast gott att betta på sporter, vilket fortfarande är vanligast. Huruvida man bettar på Fortnite är genom att satsa pengar på sen spelare man tror vinner spelet, alternativt klara sig längst om man får ett alternativ på olika spelare. Det finns både onlinebetting, men även förkommer att man bettar hemma mellan kompisarna där alla lägger en summa i potten. 

Vart hittar man spelet?

En anledning till varför spelet slog igenom så stort var dels för att det var gratis att ladda ner och dels för att det var intresseväckande och skickligt gjort. Men dessutom satsade utgivaren och la ner mycket arbete på att spelet ska kunna spelas på alla plattformar och inte nischa sig på en specifik. Exempel på de vanligaste plattformarna som Fortnite finns på är Microsoft Windows, Xbox one, macOS, Nintendo Switch Android samt Playstation 4. På så sätt kunde de nå ut till fler. De har även lagt ner mycket arbete på att grafiken i spelet ska vara bra, samt att dess layout ska vara enkel och modern. Upplösningen på spelet oavsett vilken plattform man använder sig av är av högsta kvalitet och även fast det sker hastiga rörelser i spelet så hänger skärmen med. För er som spelar mycket TV-spel så kan ni säkert hålla med om att hack i spelet är bland det mest irriterande som finns? 

One Reply to “Fortnite”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *