Counter Strike: Global Offensive

Historian om Counter Strike tar dig tillbaka till år 1999. Spelet går under kategorien FPS (First Person Shooter) och har flera versioner sedan tidigare. Det första Counter Strike skapades som en modifikation till spelet Half-Life och växte snabbt till ett av de populäraste FPS-spelen. Efter flera år av föregångare som Condition Zero och Source så började spelet tappa i antalet spelare. Det dröjde till 2012 innan en värdig efterträdare skapades.

CS:GO släpptes under 2012 till PC, Xbox 360 och Playstation 3. Spelet är skapat av Valve Corporation och växte snabbt i popularitet. Detta berodde på att skaparna hade lyckats efterlikna en plattform som påminner starkt om den första upplagan av spelet. CS:GO har dock en betydligt bättre grafik än föregångaren, men samtidigt samma grymma vapenkänsla som modifikationen till Half-Life hade fast steget bättre.

Spelupplägg

Likt spelets föregångare så är Counter-Strike: Global Offensive ett multiplayer FPS. En match består av två lag där du kan välja mellan att spela som terrorister eller insatsstyrkor. Terroristerna har ett uppdrag som de ska utföra under spelets gång. Uppdraget som terroristerna har beror på vilken speltyp du valt att spela på, där det finns ett stort antal olika spelvarianter att välja mellan.

Spelar du som insatsstyrkan så har du som uppdrag att stoppa terroristerna, men du kan även vinna genom att rädda gisslan på banor med det innehållet. Varje lag består av fem spelare vardera. Spelar du som terrorist så kan du vinna en runda genom att eliminera alla dina motståndare, eller utföra det uppdrag som banan har som kan bestå av att exempelvis placera en bomb.

Regler

Counter Strike: Global Offensive har blivit otroligt stort inom tävlingssammanhang världen över. CS:GO tävlingar spelas i matcher med två lag. I turneringar så brukar matcherna endast spelas på banor där terroristerna har i uppdrag att placera en bomb. Vanligaste banorna som brukar spelas är Dust II, Nuke, Cache, Train, Mirage, Cobblestone och Overpass. Bestämningen av lag brukar avgöras via en knivrunda där vinnarna väljer vilken sida de ska starta på.

För varje gång du vinner en runda i spelet får du ett poäng. Matcher spelas till ett förutbestämt antal poäng, där du sedan byter sida. De laget med bäst poäng efter att alla rundorna är spelade vinner. Under spelets gång så kan du tjäna pengar genom att eliminera motståndare, eller genom att utföra uppdragen. Pengarna kan sedan spenderas på vapen i början av varje runda.

Spellägen

Counter Strike: Global Offensive har fem olika spellägen som väljs innan en match startar. Bombdesarmering: Här har terroristerna i uppdrag att plantera C4-sprängämne på en av två bombplatser som är markerade med A och B. Terroristerna måste sedan skydda bomben tills den detonerar så att den inte blir desarmerad. Gisslanfritagning: Här har insatsstyrkorna i uppdrag att rädda gisslan som befinner sig på utsatt plats på banan.

Kapprustning: detta är ett dödsmatch-läge där du får ett nytt vapen för varannan spelare du dödar. Dör du så återupplivas du slumpvis på banan. Demolering: spelas i rundor där det inte går att köpa vapen. Vapen delas ut i en förvald ordning för varannan spelare du eliminerar. Dödsmatch: spelas under 10 minuter, där du vinner genom att eliminera så många spelare som möjligt innan tiden är slut.

Tävlingar

Counter Strike: Global Offensive har sedan lanseringen blivit riktigt stort inom tävlingssammanhang. Det finns ett stort antal turneringar som är skapade av tredje-partorganisationer. Valve är även med och sponsrar turneringar som de kallar för Majors. Dessa turneringarna har stora prissummor som startade på 250 000 dollar. Under 2016 steg detta markant när det lanserades att den första Majorn med över 1 000 000 dollar skulle spelas.

Skins

Counter Strike: Global Offensive har ett system där spelare kan ändra sitt utseende på vapen med olika designer. Designerna påverkar inte vapnets styrka utan är endast till för att samla på och visa upp. Dessa vapen kommer i olika färger och kan matcha färgerna på ditt favoritlag. Skinns får du genom att spela matcher, köpa kistor eller byta till dig dem från andra spelare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *