Wolfstein II: The New Colossus

Den här uppföljaren var efterlängtad och många var vi som med spänning åter steg in i spelvärlden som handlar om BJ Blazkowicz och kampen att återta ett USA som invaderats av nazisterna. När första upplagan, del 1, släpptes var vi många som hoppade till i spelstolarna då temat var mer realistiskt än vi trodde. Visst, vi har spelat spel där en främmande makt, människor från yttre rymden och elaka varelser skall ta över jorden eller ett land. Detta var dock på en helt ny nivå än tidigare. I uppföljaren har grafiken blivit ytterligare ett snäpp bättre och vi bjuds på en spelupplevelse som är något utöver det vanliga.

I Wolfstein I, blev kopplingen till det verkliga andra världskriget en riktig käftsmäll och en påminnelse om hur världen hade kunnat se ut. Spelet skapade rubriker och spelare från hela världen bildade ja- och nej-grupper. När tvåan nu kommer så kastas vi rätt in i berättelsen igen och nazisterna har tagit ett rejält grepp om USA och det krävs en kraftsamling utan dess like för att rå på dem. JB, huvudpersonen, råkade illa ut i första delen och spelet fortsätter med JB sittandes i rullstol. Inget förvånar, men däremot är de tekniska detaljerna väl utvecklade när du ser JB som lägger ifrån sig geväret i knät. Det är klass på sådant detaljarbete tycker vi.

En stark spelhistoria

Vi kastas rakt in i handlingen och det är just handlingen och dess verklighetskoppling som gör att spelet kommer att hamna långt upp på FSP-spelens topplista från de senaste 5 åren. Vi gillar detta starkt! Att hela tiden reflektera och hänvisa till verkligheten, naturligtvis i spelform och med stor fantasi, är med största sannolikhet spelets mening och människorna bakom arbetet på Machinegames mål. Du ser karikatyrer av Hitler, anar karaktärer som fångvaktare och bödlar som du kan relatera till. Tendenserna till maktövertag när det enda språket som skall talas är tyska och hur folket utan större åthävor accepterar faktum. Alla dessa drag är direkta avspeglingar om hur nazismen växte fram i Tyskland.

De starka karaktärerna ger bra tryck i spelet

Spelet fortsätter att leverera bra scener, krig och bedrövelse och hela tiden får de tongivande karaktärerna stort utrymme. Den elaka kvinnan Irene Engel som fortfarande är riktigt elak, BJ´s pappa som återkommer och visar sig ha varit en bedrövlig figur i JB`s liv och BJ`s två kompanjoner, Anya och Caroline. Hela spelets ide är naturligtvis att återta kontrollen över USA och förgöra nazisterna en gång för alla. Men vägen dit är lång och besvärlig. BJ är naturligtvis huvudkaraktär och vi kan sakna lite mer kraft i personerna Anya och Caroline för att dynamiken skall öka. Vi tycker trots allt att spelets ide funkar bra även om vi har sett en del av det förr.

Uppgradering av själva speltekniken

Att lyssna på sina spelare är en god egenskap hos speltillverkarna och här har de lyckats bra med det. De flesta mindre felen och sämre funktionerna från del 1 är åtgärdade och utvecklade. Nu kan du hantera två olika vapen samtidigt samt återanvända någon annans vapen med ammunition kvar. Helt plötsligt har spelet nått en högre och mer verklighetsbaserad nivå. Det finns en liknande tanke bakom belöningssystemet som kallas Perk och baseras helt enkelt på att du blir bättre på det du gör. Använder du en typ av skjutvapen mer så ökar dina kunskaper om just det sättet att skjuta. All utveckling mellan del 1 och 2, oavsett spel, ger alltid bra beröm till teamet bakom utvecklingen.

Mottagande av omvärlden

När spelet först lanserades möttes det av lovord från flera journalister som inriktar sig på spel. Det var många recensenter som satte spelet på sina topplistor för året. Det sålde dessutom väldigt bra och hamnade på 4:de plats i Storbritannien över mest sålda spel. Under 2018 så annonserade speltillverkaren att de arbetar på en uppföljare vid namn Wolfenstein: Youngblood. Denna kommer att lanseras under sommaren 2019. En riktigt trevlig nyhet för alla som är fans av spelet. Denna kommer att utspela sig under 1980-talet, alltså två decennier efter händelserna i Wolfenstein II. Här kommer vi att träffa på tvillingdöttrarna till karaktären BJ som är på jakt efter sin försvunna far.

5 Replies to “Wolfstein II: The New Colossus”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *